Els Picarols és, sens dubte, una de les iniciatives d’economia social amb més trajectòria de Manlleu. Es tracta de l’escola bressol municipal gestionada de forma compartida per l’Ajuntament de Manlleu i la cooperativa Suara, un centre innovador, plural i respectuós amb els ritmes d’aprenentatge i les necessitats de les famílies, com també acollidor, oferint seguretat emocional als infants.

Un total de dotze dones formen l’equip educatiu de l’escola bressol Els Picarols, de les quals set d’elles són sòcies de Suara, la cooperativa que la gestiona, conjuntament amb l’Ajuntament de Manlleu, des del 2009. Tot l’equip segueix uns criteris pedagògics basats en la intencionalitat educativa i l’atenció personalitzada en tots els moments i situacions que l’infant viu en el dia a dia de l’escola, que prioritza l’educació dels valors i de les emocions com a base per a un desenvolupament positiu de l’autoestima dels infants.

Les mestres coincideixen a equiparar el model cooperatiu amb el model més participatiu i que fa que les persones adquireixin més compromís. «Com a treballadores i com a sòcies de Suara podem decidir cap a on va la línia estratègica de la cooperativa i permet que ens sentim l’escola més nostra», diu Elisabet Torrents, la directora de l’escola, «tenim una implicació i una responsabilitat més gran», afegeix Noe Vallejo. Totes elles també valoren el fet de treballar d’acord amb els seus valors personals, «a mi em costaria molt treballar en una escola amb un projecte educatiu en el qual no crec. Aquí, el creixement professional està molt vinculat al creixement personal», diu Agnès Pueyo.

Una de les propostes de l’escola bressol Els Picarols

El fet de formar part d’una cooperativa amb més de 1.000 sòcies i socis i gairebé 3.000 persones treballadores els permet tenir el seu suport per la gestió, no només econòmica i laboral, sinó també d’acompanyament en temes de visualització, difusió i desenvolupament del projecte. A més, formar part de la cooperativa, que té representació a gran part del territori català, fa que les treballadores tinguin la possibilitat de créixer professionalment, mitjançant la mobilitat i la promoció interna. Torrents, per exemple, treballava en una altra escola gestionada per Suara a La Garriga, i quan la cooperativa va guanyar el concurs per gestionar Els Picarols, es va poder «apropar a casa».

Els Picarols és una de les iniciatives de l’economia social que va participar a l’inici de la Xarxa de l’Economia Social i Solidària de Manlleu (XESS Manlleu). «Som una escola oberta, no només ens dediquem a l’atenció als infants, sinó que creiem que hem contribuir a millorar el nostre entorn», diu Torrents, «a través del treball en xarxa, cooperem amb altres entitats de la XESS com ara Sambucus, el Centre Ocupacional Sant Tomàs, Maresmon o Temps per Temps i duem a terme projectes comuns que reverteixen en la comunitat».

El projecte educatiu d’Els Picarols es basa en el Model Centrat en la Persona (ACP), és a dir, que posa la persona al centre per tal de millorar la seva qualitat de vida i el seu benestar, respectant els seus drets, les seves necessitats i preferències tenint en compte la participació i la implicació activa en el seu propi procés. «El nostre projecte educatiu té la base de totes les escoles bressol de Suara, però s’ha anat construint i modificant, ja que cadascuna té la seva identitat i s’adapta a cada territori, equip, famílies, etc. Treballem amb la tranquil·litat de poder aportar, siguem sòcies o treballadores sempre ens hem sentit escoltades», diu Laia Marquès.