Aquest dijous ha començat la campanya del Balanç Social 2021 impulsada per la Xarxa d'Economia Solidària (XES) de Catalunya. A Osona la campanya compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Manlleu, que des del 2017 ofereix assessorament, suport i acompanyament per part de l'OPE en l'elaboració del Balanç Social a les orquanitzacions que desitgen participar-hi. Així mateix, la xarxa alTERna't col·labora en la seva difusió a través d'una campanya complementària que busca visibilitzar les bones pràctiques de les empreses i entitats d'economia social de la comarca. La campanya també ha començat aquest dijous amb Mengem Osona.
Per això, al llarg de les properes setmanes aniran apareixent a les xarxes socials de l'alTERna't la resta d'empreses i entitats osonenques que van passar el Balanç Social de l'any anterior i que, com a tals, formen part del Catàleg de Consum Responsable d'Osona. El Catàleg permet saber a particulars, empreses i administracions quines entitats i empreses estan treballant amb criteris d’economia social i solidària i formen part del Mercat Social.
El balanç és una eina de rendició de comptes i mesura d’impacte social, ambiental i de bon govern. L’eina informàtica en línia del Balanç Social permet a les organitzacions d’economia social i solidària (ESS) obtenir una radiografia del seu compromís social. Les entitats poden respondre les preguntes, que fan referència a l’exercici 2020, bé en la modalitat bàsica o bé en la modalitat completa.
El Balanç Social avalua de forma sistemàtica, objectiva i periòdica sis grans característiques de tota empresa o entitat que vulgui ser socialment responsable: el funcionament econòmic i la política de lucre; la perspectiva de gènere; l’equitat i la democràcia interna; la sostenibilitat ambiental; el compromís social i la cooperació; i la qualitat del treball.
Fer el Balanç Social ajuda en diversos aspectes. D’una banda, a nivell d’ESS ajuda a construir Mercat Social i a fer-lo visible i també ajuda al reconeixement per part d’administracions i ciutadania com a part de l’Economia Social i Solidària. D”altra banda, ajuda a les entitats a nivell de certificació, d’autoavaluació i millora contínua i en la comunicació dels valors de l’entitat.
El Balanç Social és una eina oberta a tot tipus d’organitzacions amb activitat econòmica. Per tant, el poden fer tant entitats sòcies de la XES com no sòcies. Ara bé, a partir del 2022 serà obligatori per a totes les sòcies de la XES.
Principals novetats de la campanya 2021
Arran dels resultats de la diagnosi de l’impacte de la covid-19 sobre l’ESS, hem vist que tant la intercooperació com les xarxes de suport i les economies comunitàries són elements centrals de l’estratègia de recuperació de l’ESS, i són estratègies que han de venir del propi teixit. És per això que volem que l’elaboració del Balanç Social d’enguany serveixi tant per a entendre la situació de la pròpia entitat, com per tenir un dibuix agregat del compromís i les possibles necessitats per reforçar aquestes estratègies.
Amb aquest objectiu, s'han incorporat noves preguntes especialment dirigides a entendre millor la implicació de les organitzacions en aspectes que es consideren essencials:
– La Intercooperació i compromís amb la construcció de mercat social
– La incidència política i el compromís amb el teixit comunitari
– La vinculació amb economies comunitàries i xarxes de suport