INICI / Actualitat

21/9/2024

Presenten el Catàleg de Compra Pública Responsable de les empreses i entitats d’economia social i solidària d’Osona

● El Catàleg inclou els productes i serveis que 45 empreses i entitats d’economia social i solidària d’Osona ofereixen a les administracions públiques
● Des de l’Ajuntament de Manlleu, que ha editat el Catàleg en col·laboració amb la xarxa alTERna’t, destaquen el caràcter pioner i innovador d’aquesta eina
● Aquest diumenge a Manlleu, Fira alTERna’t d’economia social i solidària d’Osona

 

Aquest divendres s’ha presentat al Museu del Ter de Manlleu el Catàleg de productes i serveis per la Compra Pública Responsable de les empreses i entitats d’Economia Social i Solidària d’Osona. Editat per l’Oficina de Promoció Econòmica (OPE) de l’Ajuntament de Manlleu, es tracta d’una eina pionera i innovadora de les empreses i entitats de la xarxa alTERna’t que permet conèixer els productes i serveis que ofereixen orientats a l’administració pública, amb l’objectiu de fer acció pública transformadora. L’edició del Catàleg ha comptat amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

La presentació del Catàleg ha anat a càrrec de David Bosch, regidor de Transformació Econòmica i Estratègia de Ciutat de l’Ajuntament de Manlleu; Betlem Parés, coordinadora de l'Àrea Serveis a les Persones i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Manlleu, i de Toni Vidal, president de la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS), i Elisa Segués, coordinadora de l’XMESS. Aquests dos últims han donat la seva visió de com es pot treballar la Compra Pública Responsable des dels municipis.

 

Betlem Parés fent la presentació del Catàleg

 

Productes i serveis de 45 empreses i entitats d’economia social i solidària d’Osona

El Catàleg, que s’ha editat en paper però que també es pot trobar en línia a la pàgina web de la xarxa alTERna’t, mostra els béns, productes i serveis que les empreses i entitats de la xarxa d’economia social i solidària d’Osona ofereixen a les administracions públiques. Un projecte pioner que no existeix en altres territoris.

L’objectiu és doble: valorar les empreses d’economia social i solidària com a generadores d’activitat econòmica i donar-les a conèixer a les àrees i els serveis de les administracions que fan compra pública responsable i i innovadora. L’edició digital està pensada per poder-la actualitzar i mantenir-la viva incorporant-hi noves entitats i empreses, i nous béns, productes i serveis.

En total, el Catàleg reuneix 45 de la setantena d’entitats i empreses d’economia social i solidària que formen part actualment de la xarxa alTERna’t. En realitat, les que ofereixen productes o serveis susceptibles de ser contractats o comprats per les administracions públiques. «Només hi trobareu el que s’ofereix a les administracions, no a altres, que ja ho hem explicat en altres espais, i en això radica la innovació d’aquest catàleg», ha dit Betlem Parés.

El Catàleg permet fer la cerca dels productes i serveis de diferents maneres, per sector i tipus d’activitat, per empresa i entitat, o segons la classificació del mapa Pam a Pam, referent a nivell nacional en la difusió d’iniciatives que treballen i produeixen seguint els valors de l’economia social i solidària.

Un primer cop d’ull al Catàleg ja permet comprovar la diversitat i la riquesa de l’economia social i solidària d’Osona, amb entitats i empreses que ofereixen productes i serveis a les administracions públiques de sectors com l’alimentació, l’assessorament, la comunicació, la cultura i l’oci o l’educació i la recerca, entre altres.

 

_MG_2283.jpg

 

Aquest diumenge 22, la Fira alTERna’t, a l’Embarcador del Ter

Betlem Parés ha destacat el valor de les empreses de la xarxa, «que generen riquesa i creen llocs de treball», sempre sota uns criteris ètics i socials. En aquest sentit, també ha ressaltat la tasca que es du a terme des de la xarxa, «de coneixement, reconeixement i intercooperació empresarial», i que té en la Fira alTERna’t el seu punt àlgid de la seva activitat. La fira es fa aquest diumenge, de 10 del matí a 2 del migdia, a l’Embarcador del Ter de Manlleu, i s’hi podran trobar una vintena d’aquestes entitats i empreses, alhora que tallers i xerrades adreçades a un públic familiar. Podeu consultar el programa complet de la Fira en aquest enllaç.

Elisa Segués, per la seva part, ha posat en valor la compra pública responsable com a «palanca de transformació social dels nostres municipis». En la seva opinió, la compra pública responsable impacta positivament en el territori, «però és que, a més, és més eficient, i des de l’administració hem de ser eficients». Toni Vidal, que també és tercer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Salt, havia destacat abans el paper de «prescriptors» que exerceix l’XMESS davant les administracions públiques interessades en el foment de l’economia social i solidària i de treballar amb les entitats i empreses que en formen part.

La Compra Pública Responsable es defineix com una política i pràctica institucional que consisteix a incloure criteris socials, ètics i mediambientals en els processos públics de compra i contractació de béns, productes i serveis.

Presentació del Catàleg al Museu del Ter

Presentació del Catàleg al Museu del Ter

Comparteix