Un moment de la presentació d'aquest dilluns a la UVic
Aquest dilluns s’ha presentat a la Universitat de Vic un pla de formació dual per a joves d’entre 16 i 29 anys impulsat pel Projecte Aurora. El pla de formació, que durarà un any preveu un tallers de mobilitat sostenible i de reparació de bicicletes a l’espai de l’antic Escorxador de Manlleu, a tocar del passeig del Ter. De fet, reactivar l’antic Escorxador de Manlleu com a un taller de tallers, és un dels principals objectius del projecte. S’hi pretén crear un espai de creació i promoció de la mobilitat i del turisme sostenible, aprofitant les possibilitats del passeig del Ter, en el que s’han detectat que ´son dos dels sectors de futur estratègics i emergents. D’aquí que es doni suport als joves que participaran en el projecte per aconseguir-los una inserció laboral estable a partir de l’assoliment de la millora del seu perfil personal i de les competències personals, posant a la seva disposició recursos diversos d’orientació i situant-los en una posició millor davant el procés de recerca de feina. La inauguració del programa i de l’obertura del taller es farà el dia 7 de març a les 10 del matí. Es fa una crida a entitats i veïnat de Manlleu i comarca a portar bicicletes i altres materials susceptibles de ser reutilitzats.
El projecte també inclou una formació a mida en anglès a través de metodologies no formals, l’esmentat curs d’auxiliar de manteniment de vehicles lleugers (bicicletes), cicloturisme i creació artística a través del reciclatge de materials en desús, i una experiència de mobilitat internacional a través d’una visita d’estudi a empreses socials de Copenhagen, a Dinamarca. Per tirar-ho tot plegat endavant es compta amb la col·laboració de la cooperativa de mobilitat sostenible Biciclot, la Universitat de Vic, l’Ajuntament de Manlleu i l’empresa Christiania Bikes de Copnehagen, una fàbrica danesa de bicicletes ‘cargo’ que hi ha des de 1978 al mític barri de cultura underground Christiania de la capital danesa. El programa està finançat pel Servei d’Ocupació de Catalunya i el programa d’Iniciativa d’Ocupació Juvenil de la Unió Europa del Fons Social Europeu.
Projecte Aurora, l’associació impulsora del projecte, té per objectiu promoure la inclusió social i fomentar l’ocupació juvenil a través de cursos de formació i activitats basades en l’educació no formal, programes de voluntariat i pràctiques laborals a empreses amb sensibilitat social. Fomentar l’intercanvi, la mobilitat i la cooperació, mitjançant l’aprenentatge permanent, són valors afegits en què aposten per potenciar el desenvolupament personal i lluitar contra l’exclusió social, així com proporcionar eines i recursos enfront l’atur juvenil i la precarietat laboral.